Det finns en hel del myter som vi svenskar har om både bilister och bilar. Vissa av dessa påståenden är svåra att avgöra vare sig de är sanna eller inte. De vi valt att berätta om här är dock inte sanna, men många personer tror fortfarande på dem. En myt är att vi aldrig har rest lika mycket med bil som vi gör idag, oavsett vilken ålder det gäller, var vi bor i landet eller vilken så kallad klass vi tillhör. Detta stämmer inte. Vem en person är avgör inte hur ofta vi reser med bil. Alla som har körkort kör med idag än tidigare, det innebär alla människogrupper, utan någon gruppering.
De som däremot inte kör mycket bil är främst ungdomar och de som bor i de centrala delarna av storstäder. På tal om storstäder, en annan myt är att de personer som bor där inte vill ha en bil. Anledningen till att många väljer att inte köpa en beror mer på bristen på parkeringsplatser.
Färre yngre personer tar körkort. Detta är ytterligare en myt. Det kan vara mer vanligt för personer i större städer att vänta med körkort. Däremot är det många yngre som väntar med att köpa en bil.
En sista myt som vissa påstår vara sann är att kvinnor väljer att cykla istället för att åka kollektivtrafik till jobbet. Enligt studier har fler kvinnor närmare till sina jobb jämfört med män vilket gör att det är smidigare att gå eller cykla. Det betyder dock inte att de hellre cyklar än tar bussen eller tåget. De som jobbar lite längre från sitt hem har inga problem med att åka kollektivt.